Stresszmentes iskolakezdés – Vajon tényleg létezik?

Az iskolakezdésnek valóban stresszesnek kell lennie?

Ha azt nem is mondhatjuk, hogy 100%-osan stresszmentes, de mindenképp sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb stresszel járjon.

Az időjárást tekintve még nagyban tombol a nyár, de a naptárra nézve napról napra látjuk, hogy közeleg az ősz. Bár az időjárás nem is változik annyit szeptember 1-jével, a hétköznapjaink igen. Elkezdődik a mindennapos mókuskerék, elkezdődik egy új tanév. Van, aki már nyár eleje óta számolja, hány nap van még hátra a szünidőből, van, aki csak az utolsó hetekben ébred rá, hogy mindjárt iskola. Bárhogy is legyen, az iskolakezdést sok esetben stresszként éli meg mind a gyermek, mind a szülő.

Vizsgáljuk meg az iskolakezdést mind a gyermek mind pedig a szülő szempontjából

A gyermek részéről nagyon nehéz a nyári rendszerből visszaállni a régire. A reggeli lustálkodást felváltja a korán kelés és a reggeli rohanás. Az esti, későbbi lefekvést, bulizást az időbeni lefekvés, hogy a gyermek kellőképpen kipihenhesse magát reggelre, hisz, ha nem alszik eleget, az iskolában sem tud megfelelően odafigyelni. Napközben már nem a játéké, a szabadságé a főszerep, hanem az elvárásoké, feladatoké, kötelezettségeké, melyek stresszforrásként hatnak gyermekeinkre.


Az iskolakezdés után a gyerekek hamar elfáradnak a túlterhelés miatt.
Nehéz otthonról dolgozni, ha közben körülöttünk rohangálnak a gyerekek, ezért sok szülő örül az iskolakezdésnek.

A szülőként is különbözőféleképp élhetjük meg a szeptemberi iskolakezdést. Van, aki a pozitív oldalát látja, hogy végre nyugodtabban tud dolgozni. Nyáron, ha bejár a munkahelyre az ember, akkor a kisebb gyerekek felügyeletét kell megoldania, ha pedig otthonról dolgozik, akkor pedig, hogy valahogyan lefoglalja őket a munka alatt. Hisz, valljuk be  őszintén, ha a gyerekek otthon vannak, főleg, ha többen is vannak és nem az elvonulós, csendben játszós típusúak (márpedig a gyerekek ritkán azok😊), akkor bizony elég nehéz mellettük otthon dolgozni. Van, aki úgy érzi, mostantól kevesebb időt tud gyermekével tölteni. Napközben iskola, utána meg a tanulás és különórák. Mire minden feladattal, különböző különórákra való rohanással végzünk, már vacsora és lefekvési idő lesz. Majd este jön a bűntudat: ma sem tudtam elég időt tölteni a gyermekemmel.

De ennek NEM kell így lennie!

Sok esetben rajtunk áll, hogyan szervezzük az életünket, mennyire zsúfoljuk tele. Persze ez alól is vannak kivételek, hisz közbejöhet határidős munka, megbetegszik a gyerek vagy bármi, ami felborítja az életünket. De rajtunk áll, hogyan állunk az adott helyzethez.

Összegyűjtöttem pár tippet, hogyan csökkenthetitek az iskolakezdéssel járó stresszt, nehézségeket.

  • Rutinok átállítása
  • Beszélgetések
  • Különórák
  • Nyárbúcsúztató program
  • Illóolajok és a légzés

Nézzük meg részletesebben is ezeket az ötleteket

  • Rutinok átállítása

Az utolsó napokban kezdjétek el fokozatosan átállítani a napi rutinokat. A felkelési és lefekvési időt. Reggel készítsétek el együtt a tízórait, amit később meg tud enni a gyermek, ezzel is felkészülve arra, hogy reggel uzsonnát készítsetek együtt majd az iskolába. Ha pedig már nagyobb a gyermek, megtanulhatja, hogyan készítsen magának uzsonnát. Készíthettek egy feladatlistát – kisebb gyerekeknek rajzokkal is – a reggeli és esti rutinról, hogy gördülékenyebbé tegyétek a reggeleket és estéket.

  • Nyárbúcsúztató program

Szervezzetek a nyár vége felé nyárbúcsúztató programot. Beszéljétek meg a gyermekeitekkel, ki minek örülne. Ezen a napon csak egymásra koncentráljatok. Felejtsétek el, hogy mennyi házimunka és egyéb teendő vár még rátok. Csak töltődjetek egymásból és az együtt töltött minőségi időből.

  • Beszélgessetek

Beszélgessetek az érzéseitekről. Hogyan érzi magát az iskolával kapcsolatban? Mit érez nehézségnek, mitől fél? Beszélgessetek a pozitív dolgokról, hogy végre találkozhat azokkal a barátaival, akikkel nyáron nem tudott. Mesélj neki arról, Te hogyan éled meg, milyen érzéseid vannak, ha nyaralás után újból munkába kell menned. Meséld el neki, Te hogyan birkózol meg ezzel a helyzettel. Ötleteljetek együtt, hogyan lehetne mindenki számára könnyebb nemcsak az iskolakezdés, hanem a hétköznapok is.

  • Beszéljétek meg a különórákat.

Nem feltétlenül kell egy gyereknek sok különórára járnia. Beszéljétek meg, Ő mit szeretne. Beszéljétek meg, Ti mit szeretnétek. Hisz lehetnek olyan különórák, amelyeket nem feltétlenül szeretünk, de szükségesek. Ilyenek például a különböző fejlesztések, úszások, nyelvórák, stb. Állítsatok fontossági sorrendet, hogy mikor mire van szükség. Próbáljátok meg úgy kialakítani, hogy gyermeketek és ti is elégedettek legyetek. Ahol több gyermek van, ott nyilván ez hatványozódik. Ez esetben, ha tudjátok, próbáljátok meg megosztani a gyerekekkel való rohangálást, hogy ne az egyik szülőnek kelljen egyszerre pl. három helyre mennie. Ha ez nem megoldható, kérjetek segítséget pl. nagyszülőktől. Ha pedig ez sem opció, akkor próbáljátok meg megbeszélni más szülőtársakkal, hogy el tudná-e vinni a Te gyermekedet is ugyanarra a különórára, ahova gyermekeitek együtt járnak.

Beszélgessünk az iskolakezdéssel kapcsolatos érzéseinkről

+1 Mindfullness tipp

Lélegezzünk mélyeket gyermekünkkel együtt, hogy könnyebb legyen az iskolakezdés

Végül pedig használjatok illóolajokat, pl. levendulát. Párologtassatok reggel egy kis levendulát, ez a reggeli rohanásban is segít nyugodtabbnak maradni, illetve este is segít ellazulni, a napi feszültséget elengedni. Én doTERRA olajokat használok. Levendula olajról bővebb információt ITT találsz.

  • Illóolajok és a légzés

Ha reggel túl nagy a káosz és azt sem tudod már hova kapkodj, üljetek le egy szőnyegre mindannyian, fogjátok meg egymás kezét, csukjátok be a szemeteket és vegyetek pár mély lélegzetet. Tudom, furcsán hangzik ez, hiszen pont, amikor időhiányban, késésben vagytok, akkor üljetek le és „ne csináljatok” semmit? IGEN. Hisz, ha kapkodtok, kiabáltok egymással, mindenki frusztrált és dekoncentrált lesz, úgy pedig nehéz előre haladni a feladatokkal. De ha szántok pár percet arra, hogy megnyugodjatok, összeszedettebben tudjátok majd a feladataitokat folytatni.

A levendula illóolaj segít az iskolakezdésnél.

Köszönöm, hogy elolvastad, remélem hasznosnak találtad ezt a cikket és tudtam pár tippet adni, hogy stresszmentesebb legyen az iskolakezdésetek.

Stresszmentes iskolakezdést kívánok! 🙂

További tippek:

Ha szeretnél még több tippet kapni a mindennapi stresszel és nehézségekkel való megküzdésben, iratkozz fel a hírlevelemre ITT.

Ha pedig konkrét technikát szeretnél megismerni, nézd meg az ingyenesen letölthető videósorozatomat. KATTINTS A KÉPRE.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .